Obraćanjem načelnika opštine i predsednika opštinskog veća gostima na svečanoj sednici opštinskog veća, 26. avgusta obeležen Dan opštine Negoslavci.

Kao i prethodnih godina proslava se obeležava nekoliko dana pred Veliku Gospojinu, a svečanu sednicu opštinskog veća predvodio je predsednik ovog tela Miodrag Mišanović. Osim njega prisutnim većnicima i gostima obratili su se i drugi uzvanici. Dan opštine Negoslavci Velika Gospojina je prilika da rukovodstvo opštine sumira rezultate i predstavi pregled aktivnosti u prethodnom periodu. Razvoju opštine i zapošljavanju, u skladu sa njenim strateškim razvojnim programom, nesumnjivo najviše doprinosi sređivanje prostorno-planske dokumentacije, odnosno izmene prostornog plana opštine Negoslavci.

– Naša je želja da omogućimo ljudima elementarne uslove za pristojan i dostojanstven život. Dva su razloga zašto smo se opredelili za izmenu prostornog plana. Jedan se odnosi na to da izgradimo privrednu zonu svesni činjenice da na prostoru Vukovarsko-sremske županije svaka opština ili grad imaju želju za privrednom zonom, ali nemaju svi kapacitete za to. Imamo određene resurse, a to je pre svega poljoprivredno zemljište, kao i bio-masa ili neke druge sirovine ,kao što je mleko, jer imamo farmere muznih krava koje proizvode sedam i po hiljada litara mleka dnevno – objašnjava načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

Načelnik Jeckov naveo je i drugi razlog izmene strateškog plana, a on se odnosi na omogućavanje priključka na kanalizacionu mrežu, odnosno odvodnju otpadnih voda na područje grada Vukovara.

– Našim prostornim planom bilo je definisano da imamo vlastiti ispusni pročistač, međutim određena ispitivanja zemljišta potvrdila su da to nije izvodivo i da smo prinuđeni da idemo na priključak na grad Vukovar. Opština Negoslavci se redovno javlja na sve konkurse aktuelnih ministarstava koji treba da nam pomognu u realizaciji nekih projekata. U Ministarstvu regionalnog razvoja aplicirali smo na jedan od programa gde smo realizovali sanaciju lokalnih cesta, a u istom ministarstvu prijavili smo se na konkurse koji su namenjeni pripadnicima nacionalnih manjina. Radićemo pešačke staze, a za taj projekat prošle i ove godine imamo nameru da uložimo oko 400.000 kuna. U Ministarstvu građevine prijavili smo se na konkurs za nabavku kombinovanog komunalnog stroja – navodi Dušan Jeckov.

Novčana sredstva za pomoć poljoprivrednicima i mladima

Načelnik opštine Negoslavci posebno je istakao sređivanje projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu za izgradnju sportske dvorane, ali i problem koji još uvek traje, a to je neprebacivanje osnivačkih prava za osnovne škole sa županije na opštine.

Opština izdvaja značajna sredstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, za edukacije i sufinansiranje testiranja prskalica, osposobljavanje za korišćenje pesticida i odlazak na poljoprivredne sajmove. Prošle godine realizovano je četiri miliona kuna za pomoć poljoprivrednim proizvođačima kroz različite programe ruralnog razvoja.

Za svako novorođeno dete ova opština u blizini Vukovara izdvaja novčana sredstva. Na svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Negoslavci specijalni gosti bile su trojke rođene prošle godine. Prošle godine opština je, uz redovna novčana sredstva, trojkama uručila poklon-bon za godišnje zalihe pelena, a ove godine su dobili još jedan poklon-bon za higijenske potrepštine.

U opštini odnedavno postoji i udruženje žena „Negoslavčanke“ koje su uz žene iz javnih radova, uredile prilaz zgradi opštine.

– Ovo je jedna od zajedničkih aktivnosti našeg udruženja i opštine Negoslavci. Na inicijativu udruženja uspeli smo da uredimo ulazni deo u opštinu. Žene su dale mašti na volju i to je bila jedna zajednička akcija u koju su se uključili radnici iz projekta Javnih radova od kojih su neke ujedno i članice našeg udruženja. Ovakve ideje pridonose lepšem uređenju našeg sela kako bi bezličnom travnjaku koji je tu ranije bio, damo bolji izgled. Udruženje ima mnogo planova, više nego što to podnosi naš budžet. Do sada smo bili u etno-selu Stanišić, manastiru Svete Ane, a imali smo i radionicu nakita koji je prodavan i sav prihod je podeljen već pomenutom manastiru Svete Ane na dan njihove slave   – kaže predsednica udruženja žena „Negoslavčanke“ Dragana Jeckov.

Svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Negoslavci, između ostalih, prisustvovali su i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, saborska zastupnica Dragana Jeckov, župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić, predsednik Zajedničko veća opština Srđan Jeremić, dožupani Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije Đorđe Ćurčić i Radomir Čvarković te načelnici okolnih opština iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Link